Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

maandag 27 mei 2013

Vlinders, seks, zotten en bananen

Auteur: Gabriel García Márquez
Titel: One Hundred Years of Solitude
Taal: Engels (vertaald uit het Spaans)
Categorie: fictie
Jaar van eerste uitgave: 1967
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: geleend
Synopsis: Aan de hand van een familiekroniek van de familie Buendía die loopt van de vroege negentiende tot in de eerste helft van de twintigste eeuw schetst Marquez de geschiedenis van het fictieve stadje Macondo, een allegorie voor Colombia.
Aanrader, want: Marquez beschrijft met veel flair de omgeving, de bizarre weersomstandigheden, gekke personages en hun manische energie zonder dat ze volledig met het verhaal en wat hij wil zeggen aan de haal gaan.
Afrader, want: Márquez maakt het de lezer niet makkelijk door veel personages dezelfde naam mee te geven, wat vooral in de latere generaties wel eens voor verwarring kan zorgen. Hier en daar wordt het cyclische aspect ook wat overdreven doorgetrokken, waardoor niet elke wending of plotlijn even interessant blijft.
Aanbevolen voor: Het magisch realisme van 'Honderd jaar eenzaamheid' is vaak geroemd, maar is zeker niet de (enige) reden waarom dit boek het lezen waard is - het is ook een interessante commentaar op mythevorming, geschiedenis en traditie, en mag zich gerust scharen naast andere wereldberoemde familiekronieken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten