Over 'Onklare taal'

'Onklare taal' is de verzamelnaam van diverse tekstprojecten van mijn hand. Dit is de poëzieafdeling daarvan. Hier kan je zowel de laatste nieuwe gedichten als ook een selectie van oudere gedichten vinden. De weg een beetje kwijt? Deze link brengt je terug naar de homepage van 'Onklare taal'.

Overigens kan je hier gratis mijn poëziebundels downloaden in PDF-formaat: 'Epicentrum' (2012), 'Synaeresis' (2012), 'Subductie' (2013), 'Enceladus' (2015), 'Volterra' (2017), 'De snelheid van de duisternis' (2019) en 'Indiscrete wiskunde' (2021). Behalve 'Synaeresis', dat één verhalend gedicht is in twee delen, bevatten de anderen telkens een 30-tal geredigeerde en zorgvuldig geselecteerde gedichten, met duiding en een nieuwe indeling. In 2020 verscheen mijn debuutroman 'Fragmentariërs'. In 2023 bracht ik de opvolger 'Constellatie' uit.

dinsdag 23 januari 2018

De steekvlammen van de eruditie

Auteur: Siri Hustvedt
Titel: De vlammende wereld  
Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)
Categorie: Fictie
Jaar van eerste uitgave: 2014
Hoe kwam de tekst in mijn bezit: Gekocht
Synopsis: Een journaliste probeert het leven van de overleden kunstenares Harriet Burden te reconstrueren aan de hand van dagboekfragmenten, interviews en ingezonden teksten van haar naasten. Centraal staat de kwestie of Burden, bij leven vooral genegeerd, inderdaad de persoon was die schuil was gegaan onder de artistieke maskers van drie andere - mannelijke - artiesten om zo een publiek te vinden.
Aanrader, want: Burden is een knetterende, vurige verschijning, een intelligente vrouw met heel veel woede in zich, een soort Prometheus van het feminisme in de late 20ste eeuw. Haar kunst voelt als gegrond aan in het personage zelf, actueel en geïnspireerd. Bovendien is dit ook een heel erg erudiet boek, gretig in zijn filosofische, wetenschappelijke, sociologische en artistieke verwijzingen. Nooit om mee uit te pakken, maar altijd om ergens een vinnig punt te onderstrepen.
Afrader, want: De voetnoten waren een goede keuze. Soms kan je je niet anders dan je een klein beetje dom voelen als je een verwijzing niet begrijpt. Dit boek is niet voor beginnende lezers of mensen die nauwelijks bagage hebben.
Aanbevolen voor: Veellezers met een breed interesseveld die graag bijleren en geen schrik hebben om een, inderdaad, vlammende wereld binnen te stappen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten